Itt az újabb ESG átvilágítás! A banki hitelbírálat is múlhat a cég ESG teljesítményén!

A Magyar Nemzeti Bank szeptember 30-án kiadott ajánlása szerint a hitelező pénzügyi szervezeteknek a jövőben kötelezően fel kell mérniük a hiteligénylő vállalatok ESG kockázatait a hitelnyújtás előtt.

Az MNB ajánlásában szereplő ESG kérdőív kitöltése az 500 millió forintot meghaladó céges hitelek esetében 2025 júliusától lesz kötelező, majd a későbbi években ez az előírás egyre alacsonyabb összegű hiteleknél is érvénybe lép, fokozatosan bővítve az érintett vállalatok körét. Az MNB adatai szerint az első években csak néhány ezer, jellemzően nagyobb méretű, ESG ismeretekkel már rendelkező vállalatot érint a szabályozás.

 

Hitelösszeg

Hatályba lépés

500.000.000.- felett

2025. július

350.000.000.- felett

2026. július

200.000.000.- felett

2027. július

100.000.000.- felett

2028. július

 

Az ESG kérdőív egységes szövegű és szempontú lesz, így a pénzügyi intézmények azonos módszertan alapján értékelhetik az új hitelért folyamodó vállalatok fenntarthatósági kockázatait. Ez a lépés nemcsak a hitelintézetek számára fontos, hanem a hiteligénylő vállalatok ESG tudatosságának növelését is segíti. A kérdőív kitöltése vagy a szükséges információk közhiteles adatforrásból való beszerzése az első lépés ahhoz, hogy az ESG kockázatok integrálódjanak a pénzügyi szervezetek kockázatkezelési folyamataiba.

Az ESG kérdőív bevezetését előzetes egyeztetések előzték meg a hazai piaci szereplőkkel, államigazgatási szervekkel és az SZTFH-val, aki az ESG beszámolóért felelős hatóság. Az MNB összehangolta a kérdőívet a hazai jogszabályokban előírt fenntarthatósági átvilágítási követelményekkel annak érdekében, hogy csökkentse a hiteligénylő vállalatok adminisztratív terheit.
A vállalati ügyfelek felkészítése érdekében az MNB azt is elvárja a bankoktól, hogy 2025 januárjától tegyenek közzé tájékoztatót honlapjukon az ESG információk gyűjtésével kapcsolatos követelményekről. Ez a lépés elősegíti, hogy a vállalatok már a hitelkérelem benyújtása előtt tudatosabban kezeljék a fenntarthatósági szempontokat. Az új rendszer végső célja, hogy a pénzügyi szektor és a vállalatok közösen járuljanak hozzá a fenntartható fejlődés előmozdításához és a hosszú távú környezeti, társadalmi kihívások kezeléséhez.
Az MNB ajánlás és az ESG kérdőív letölthető: pdf