Kockázat? Lehetőség? Miért fontos a kockázatalapú gondolkodás a vállalkozások életében?

eu success kockázatalapú gondolkodás

Egy vállalkozást működtetni sosem volt egyszerű feladat. Napjainkban a változó piaci feltételek, a versenyképesség fenntartásának kihívásai és az egyre szigorúbb szabályozások mind-mind olyan tényezők, amelyek kockázatokat rejtenek magukban. Éppen ezért a kockázatalapú gondolkodás válik egyre fontosabbá a cégvezetők számára, hiszen segítségével hatékonyan lehet kezelni a váratlan helyzeteket (negatív kockázatok) és maximalizálni a lehetőségeket (pozitív kockázatok).

A sikeres és hatékony vállalatoknál a kockázatalapú gondolkodás a működés minden területén megjelenik. A kockázatok és lehetőségek azonosítását el kell végezni a vállalatirányítás, a beszerzés, a termelés és szolgáltatás, a HR, a pénzügy, a logisztika, az infrastruktúra fenntartás területén egyaránt.
A kockázatok azonosítása és értékelése csak az első lépés, ezt minden esetben követnie kell kockázatkezelési terveknek, amik a különböző szcenáriók mentén meghatározzák a szükséges intézkedéseket.

A legtöbb szabvány és jogszabály kötelezően előírja a kockázatértékelést és a kockázatmenedzsment rendszer működtetését a szervezetek számára, beleértve az információbiztonsági-, a munkabiztonsági-, a fenntarthatósági-, a környezeti és a jogi kockázatok kezelését.

Vegye igénybe szakértő tanácsadóink segítségét és készüljön fel a váratlan helyzetekre!

Megosztás
Korábbi cikkek