Az ESG törvény hatása: új követelmények a vállalati felelősségvállalásban

Az ESG törvény hatása: új követelmények a vállalati felelősségvállalásban!

A környezeti, társadalmi és irányítási (ESG) szempontok egyre inkább előtérbe kerülnek a vállalatok tevékenységében, mivel egyre nagyobb figyelmet kapnak a fenntartható üzleti gyakorlatok és a társadalmi hatások.

Az egyik fontos lépés ezen a területen a 2024. január 1-jén hatályba lépett ESG törvény (2023. évi CVIII. tv.), amelynek célja a vállalatok ESG szempontú jelentési kötelezettségének megerősítése és az átláthatóság növelése.

Az ESG törvény értelmében a nagyvállalatoknak közzé kell tenniük éves ESG beszámolójukat és fenntarthatósági jelentésüket, amelyek részletesen bemutatják a vállalat környezeti (E-environmental), társadalmi (S-social) és irányítási (G-governance) teljesítményét. A beszámoló tartalmazza az üzleti tevékenységek környezeti hatásainak értékelését, a társadalmi felelősségvállalási programokat és az irányítási struktúrát.

Az ESG törvény több konkrét feladatot is meghatároz a vállalatok számára, melyek speciális szaktudást és tapasztalatot igényelnek. (kettős lényegességi elemzés elvégzése; bejelentési/panaszkezelési rendszer kialakítása; ESG beszámoló összeállítása; kockázatkezelési rendszer létrehozása)

Az ESG törvény által előírtak teljesítésében is számíthatnak szakértőink támogatására!

Megosztás
Korábbi cikkek