Fókuszban a korrupció ellenes ISO 37001:2016 szabvány!

Az ISO 37001:2016 (MSZ ISO 37001:2019) szabvány az antikorrupciós irányítási rendszer követelményeit tartalmazza, és bár Európában már Amerikában már több éve alkalmazzák, Magyarországon most került igazán fókuszba.

A korrupció egy széles körben elterjedt jelenség, amely komoly társadalmi, morális, gazdasági és politikai aggályokat vet fel, aláássa a jó kormányzást, gátolja a fejlődést és torzítja a versenyt. A korrupció jelentősen növelheti a vállalkozások költségét, bizonytalanságot hoz az üzleti tranzakciókba, rontja a termékek és szolgáltatások minőségét, illetve károsítja az intézményekbe vetett bizalmat és akadályozza a piacok tisztességes és hatékony működését.

Bár számos nemzetközi egyezmény célja a korrupció elleni küzdelem, és a legtöbb nemzet – így Magyarország – jogrendje is bünteti a korrupciót, be kell látni, hogy a problémát pusztán jogi eszközökkel nem lehet megoldani. A vállalatok, szervezetek felelőssége, hogy a korrupció elleni harchoz proaktív módon hozzájáruljanak.

Az ISO 37001:2016 (MSZ ISO 37001:2019) szabványban rögzített „Antikorrupciós irányítási rendszer” részeként a vezetői elkötelezettség az integritás, az átláthatóság, a compliance (megfelelés) kultúrájának megteremtése iránt lehetővé teszik a fenti célok elérését.

Az ISO 37001:2016 (MSZ ISO 37001:2019) szabványban rögzített követelmények nemzetközi jó gyakorlatokon alapulnak, és egyaránt alkalmazhatóak nagy-, közepes és kisméretű szervezeteknél, akár a közszférában, akár a magánszférában, akár a nonprofit szektorban végzik tevékenységüket.

Az antikorrupciós irányítási rendszer bevezetése támogatja a vállalatokat abban, hogy elkerülje, vagy legalább is csökkentse a korrupció okozta költségeket, kockázatokat és károkat annak érdekében, hogy megerősödjön az üzleti tevékenység iránti bizalom és nőjön a szervezet jó hírneve, értéke.

Az ISO 37001 szabvány követelményei jól integrálhatóak a már meglévő irányítási rendszerekkel (pl. ISO 9001, ISO 14001, ISO 27001, ISO 45001), de önálló rendszerként is hatékonyan alkalmazhatóak.

Amennyiben az Ön vállalata is szeretné növelni jó hírét, a bizalmat és a partnerei felé igazolni a transzparens működést, vegye fel velünk a kapcsolatot, hogy bővebb információt adhassunk az antikorrupciós irányítási rendszer bevezetésével és tanúsításával kapcsolatban.

magyar.bernadett@eusuccess.hu

Legyen az elsők között, és szerezzen valós piaci előnyt!